E-izobraževanje z naprednimi učnimi kockami-NAUK.si - Horvat, Boris (Organizacija (Kranj), 2010)
Avtorji učnih e-gradiv, namenjenih učiteljem, vse prevečkrat pripravijo le-te v obliki monolitnih blokov, sestavljenih na način, kot so običajni tekstovni delovni zvezki. To zahteva, da jih učitelj uporabi kot celoto, na točno predpisan način. A ker je učitelj posrednik med učnim gradivom in učencem, je on tisti, ki mora narediti izbor gradiv in jih kombinirati na ustrezen način. E-gradiva naj bodo zato pripravljena na fleksibilen način. Zakaj ne izrabiti možnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, in učitelju vsaj ponuditi možnost, da gradivo pripravi ustrezno svojim in učenčevimm potrebam. V procesu izdelave izobraževalnih e-gradiv, ki je v Sloveniji v zadnjih letih močno porastlo zaradi različnih razpisov na to tematiko, se je vedno bolj zapostavljalo učitelja in vpeljevalo dvosmerno relacijo med avtorjem gradiva ter uporabnikom - učencem. Cilj projekta nauk je zato izgradnja naprednih učnih vsebin, ki učitelju dajejo možnost prilagajanja, saj le-ta najbolj ve, kaj potrebuje pri pouku. V prispevku tako srečamo izkušnje iz preteklih let, predstavimo možne scenarije uporabe repozitorijev učnih gradiv ter na osnovah zgrajenega portala nauk.si.
Keywords: education; izobraževanje; učna gradiva; učni objekti; izobraževalna tehnologija; informacijska tehnologija; information technology