Uporaba debatnih tehnik pri pouku zgodovine v 2. in 3. letniku gimnazije - Gartner, Miha (Šolsko polje, 2007)
Izobraževalna debata v Sloveniji v zadnjih letih pridobiva na pomenu, njena vloga pri doseganju višjih nivojev znanj pri dijakih pa je neizpodbitna. Tudi pri pouku zgodovine je izobraževalna debata zelo uporabna metoda, saj ga popestri in dijake motivira za doseganje višjih ciljev, kot je le reprodukcijanavedenih dejstev. V članku so predstavljene nekatere značilnosti izobraževalne debate, način priprave na debato, debatni formati, pomen in oblika argumentacije, vloga učitelja pri vodenju in ovrednotenju debate ter ugotovitve o uspešnosti dijakov v času enoletne praktične uporabe debate pri pouku zgodovine. Avtor članka je svoje izkušnje pridobil v času mentorstva debatnega kluba in ob izvajanju debate pri pouku zgodovine v 2. in 3. letniku gimnazije na Gimnaziji Celje-Center.
Keywords: argumentacija; debata; gimnazije; metodika; pouk; retorika; učne metode; zgodovina