The electrochemical study of duplex stainless steel in chloride solutions - Kocijan, Aleksandra (Materiali in tehnologije, 2009)
Raziskovali smo tvorbo pasivne plasti na površini dupleksnega nerjavnega jekla 2205 v kloridnih raztopinah s ciklično voltametrijo in potenciodinamsko polarizacijo. Anodne vrhove v cikličnih voltamogramih pri potencialih -0,6 V, 0 V in 1,1 V pripisujemo tvorbi Fe(OH)spodaj2, FeOOH in transpasivni oksidaciji Cr(III) v Cr(VI) in Ni(II) v Ni(IV). Pojav katodnih vrhov je povezan z redukcijo kromovih in železovih oksidov znotraj trdne faze. Nobenega od opaženih vrhov ne pripisujemo Mo.
Keywords: nerjavno jeklo; dupleksna jekla; pasivni film; ciklična voltametrija