Zaloge železa v telesu pri bolnikih, zdravljenih s transfuzijami eritrocitov - Mlakar, Uroš (Zdravniški vestnik, 2007)
Izhodišča Neželena posledica kroničnega zdravljenja s transfuzijami eritrocitov je čezmerno kopičenje železa v telesu, ki lahko povzroči okvaro srca, jeter in endokrinih žlez. Temu se lahko izognemo z zdravljenjem s helatorji. Za pravilno odločitev o začetku zdravljenja in za oceno uspešnosti so potrebne meritve obremenitve z železom. Najbolj običajen način merjenja je določitev koncentracije feritina v serumu. Ker vrsta stanj neodvisno od količine železa v telesu vpliva na koncentracijo feritina, preiskava pogosto ni natančna. Koncentracija topnih transferinskih receptorjev (sTfR) v serumu zrcali obseg eritropoeze in količino železa v telesu. V literaturi so podatki o uporabi sTfR za oceno obremenitve z železom redki. Namen našega dela je bil oceniti obseg čezmernega kopičenja železa v telesu pri bolnikih na kroničnem zdravljenju s transfuzijami eritrocitov in ugotoviti, ali dodatno merjenje koncentracije sTfR izboljša oceno obremenitve z železom. Metode Pri 36 bolnikih smo določili koncentracije železa zasičenje transferina z železom, feritina in sTfR v serumu. Dvajset bolnikov se je zdravilo zaradi mielodisplastičnega sindroma (MDS). Poleg omenjenih meritev smo iz kvocienta sTfR/feritin izračunali količino železa v telesu v mg/kg. Za to izračun smo uporabili regresijsko enačbo, ki jo je razvil Cook s sodelavci. Omenjene koncentracije v serumu in izračunano količino železa v telesu smo primerjali zocenjeno obremenitvijo z železom. Za oceno obremenitve z železom smo uporabili število enot eritrocitov, ki jih je bolnik prejel med zdravljenjem. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: anemija; C-Reactive Protein; C-reaktivna beljakovina; Eritrocitna transfuzija; Erythrocyte Transfusion; Feritin; Ferritin; Leukemia; Levkemija; Receptorji transferinski; Receptors, Transferrin; Therapy; trasfuzija; zdravljenje; železo