The effects of micro and nano CaCo3 on the rheological and physico/mechanical behavior of an SBS/CaCO3 composite - Sadeghi, Mohsen (Materiali in tehnologije, 2012)
Uporabljeni so bili delci CaCO3 različne velikosti, potrjeni z metodo rentgenske difrakcije. Elastomeru stiren butadien stiren (SBS) je bilo dodano od 1 % do 5 % masnih deležev (w) nanodelcev CaCO3. Nanokompozitni elastomer jebil izdelan z dvovaljčnim mlinom in ulit na tlačnem stroju. Preizkušene so bile mehanske lastnosti, kot so natezna trdnost, raztezek pri porušitvi, modul pri 300-odstotnem raztezku, trdota, specifična gostota, indeks nabrekanja, zadrževanje širjenja plamena. Rezultati so bili primerjani s komercialnim SBS, polnjenim z mikrodelci CaCO3. Ugotovljeno je bilo izboljšanje lastnosti elastomernega kompozita zaradi enakomerne razpršenosti nanodelcev CaCO3 v osnovi, kar omogoča vrinjenje verig elastomera. Zato je mogoča večkratno povečana stopnja prepletanja v primerjavi s komercialnim CaCO3.
Keywords: nanotehnologija; elastomeri; kalcijev karbonat; mehanske lastnosti