Univerzalno oblikovanje - oblikovanje za vse - Simoneti, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
V prispevku opisujemo razvoj univerzalnega načrtovanja kot nove etične in tehnične prakse načrtovanja grajenega okolja, ki stremi k večji uporabnosti prostora za vse in zmanjševanju stigmatizacije posameznikove zmanjšane zmožnosti. Izhajamo iz povezanosti človekovih potreb in zdravja z načrtovanjem in oblikovanjem grajenega okolja in odprtega prostora, razložimo načine zagotavljanja dostopnosti in uporabnosti prostora, razvoj prizadevanj za odpravljanje ovir v grajenem okolju, značilnosti vključujočega in prilagodljivega okolja. Univerzalno načrtovanje opisujemo kot praktičen pristop, ki si prizadeva upoštevati potrebe najšibkejše skupine in njene potrebe vgraditi v načrtovano celoto in hkrati zagotoviti večjo uporabnost okolja za vse. Predstavljamo potrebe glavnih oblik oviranosti, značilnosti prostora za univerzalno rabo, priporočila za univerzalno načrtovanje prostora in posebej priporočila za urejanje odprtega prostora za vse. Izpostavljamo vlogo različnih akterjev pri uveljavljanju novih etičnih in tehničnih standardov načrtovanja vseživljenjskega bivalnega okolja, zdravstvene in prostorske pismenosti, sodelovanja med akterji in posebej vključevanja predstavnikov oseb z zmanjšanimi zmožnostmi v načrtovanje in spremljanje stanja kot ključnega vzvoda za hiter in učinkovit razvoj novih rešitev.
Keywords: accessibility; adaptability; disability; dostopnost; Environment; oviranost; prilagodljivost; universally used environment; univerzalna raba prostora