Creating vector profile graph in ArcGIS Pro based on hiking trail tracking with AllTrails app - Prah, Klemen (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2024)
Ta članek predlaga model za ustvarjanje vektorskega profilnega grafikona v programskem orodju ArcGIS Pro na podlagi sledenja poti z aplikacijo AllTrails. Vektorski profilni grafikon je pomemben za geometrijske meritve sledi in prostorsko analizo v GIS. Model je bil ustvarjen v Excelovi tabeli na osnovi izhodnih Excelovih podatkov sledenja poti z aplikacijo AllTrails in implementiran v programu ArcGIS Pro. Model je bilo treba opremiti z več atributi, vključno s koordinatami začetne in vseh drugih točk vektorskega profilnega grafikona. Isti Excelov model je bil uporabljen tudi za ustvarjanje vektorskega profilnega grafikona na podlagi rezultatov orodja Stack Profile. Oba vektorska profilna grafikona sta bila med seboj primerjana. Primerjava je pokazala pomembne razlike v nadmorski višini in trirazsežni razdalji. V splošnem prikazuje profilni grafikon, ki je bil ustvarjen s pomočjo orodja Stack Profile, nižje nadmorske višine in krajšo trirazsežno razdaljo. Raziskava tudi izpostavlja vprašanji pozicijske točnosti pri sledenju poti s pametnim telefonom ter neskladnosti pri ustvarjanju vektorskega profilnega grafikona z različnima pristopoma.
Keywords: AllTrails; distance; elevation; geografski informacijski sistemi; hiking route; nadmorska višina; pohodništvo; razdalja; vector profile graph