A failure criterion for single-crystal superalloys during thermocyclic loading - Getsov, Leonid (Materiali in tehnologije, 2008)
Kopičenje deformacije vpliva na trajnostno dobo kovine, ki prenaša malocklično mehansko in termično obremenitev. Razvita je bila analitična metoda, ki sešteva poškodbe zaradi cikličnih in enoosnih plastičnih deformacij in deformacije z lezenjem. Metoda je preverjena s preizkusi v vakuumu na vzorcih monokristalov z različno prostorsko orientacijo. Preizkusi so bili izvršeni tudi z vzorci z obliko, ki je povzročala lokalno koncentracijo napetosti. Porazdelitev napetosti je bila modelirana po metodi končnih elementov. Prelom je odvisen od prostorske orientacije in od parametrov obremenitve. Predlagana so nova deformacijsko-prelom na merila za oceno trajnostne dobe monokristala na podlagi eksperimentalno-računske analize.
Keywords: kovine; monokristali; trdnost; obremenitve; utrujenost; metode; merjenje