Na bregi trnina - Ružič, Ernest (knjige, 2025)
"Na bregi trnina" je knjiga novinarja, pesnika in pisatelja Ernesta Ružiča, izdana posthumno ob njegovi osemdesetletnici. Novinarsko popotovanje skozi zgodbe v Panonskem prostoru 1966-2020, kot je avtor delo podnaslovil, obsega dvaindvajset zgodb, pogovore in fotografije. Kot je zapisal v uvodnem delu, je osrednji poudarek v vsebini knjige “o Slovencih na Madžarskem, ne samo v Porabju, ampak povsod, kjer na Madžarskem živijo. Del publikacije namenjam Slovencem v avstrijski zvezni deželi Štajerski in Hrvatom na gradiščanskem, kamor sem odhajal vsaj tri desetletja”. Marijana Sukič pa v spremni besedi poudarja dragocenost čezmejnih novinarskih zgodb iz minulih desetletij dodaja: ” Njegove zgodbe” so svojevrstne odtis dogajanja v panonskem prostoru skozi dolgo časovno obdobje. Prikazane so z očmi novinarja, ki se je pri svojem delu vedno veliko ukvarjal z manjšinskimi skupnostmi.”
Keywords: Narodne manjšine; Novinarstvo; Porabski Slovenci; Ružič, Ernest; Slovenci