Nekateri vidiki pluralizacije družbe in države na Slovenskem - Bibič, Adolf (Teorija in praksa, 1992)
Avtor obravnava nekatere temeljne oblike družbene in politične pluralizacije v 80. in 90. letih v Sloveniji. Po njegovem mnenju so v trenutnih političnih pluralističnih reformah najbolj aktualni: civilna družba, politični pluralizem in slovensko nacionalno vprašanje. Sledi opis ustvarjanja novih subjektov iz alternativne civilne družbe, profesionalnih združenj, združenja slovenskih pisateljev, bivše mladinske organizacije in tiska. Avtor načne tudi problem možnosti tretje demokratizacije po tem, ko je bila že uvedena druga.
Keywords: Slovenia; Slovenija; politični pluralizem; demokratizacija; družba; society; state; država; družbene spremembe