Evropski zeleni dogovor in pomanjkljivosti zelenega prehoda - Ferčič, Aleš (Podjetje in delo, 2025)
Avtor v prispevku obravnava pomanjkljivosti zelenega prehoda, kot ga opredeljujejo Evropski zeleni dogovor in z njim povezani akti. Kot temeljni problem navede izostanek učinkovite pravne ureditve omejevanja uporabe naravnih virov. Avtor v tej zvezi opozori na formalno-organizacijska in vsebinska vprašanja, ki bi se odprla, če bi prišlo do politične odločitve za tovrstno urejanje in s tem za ustvarjanje možnosti za pristen zeleni prehod, utemeljen na konceptu ekocentričnega trajnostnega razvoja. Pri tem se osredotoči na vprašanja, povezana s pristojnostjo EU za zakonito ukrepanje, na področja tega ukrepanja oziroma politiko EU in s tem povezano pravno podlago ter na vrsto (pravnega) akta, s katerim bi se določilo to ukrepanje.
Keywords: decarbonization; dekarbonizacija; dematerializacija; dematerialization; European Green Deal; Evropski zeleni dogovor; green transition; omejevanje uporabe naravnih virov; restriction of natural resource use; sustainable development; trajnostni razvoj; zeleni prehod