Challenges in rehabilitation during COVID-19 pandemic - Ceravolo, Maria Gabriella (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Vsaj polovica pacientov po bolezni zaradi okužbe s SARS-CoV-2 utrpi blago ali resno oslabelost, utrujenost, mišične bolečine, vrtoglavico, zelo hitro utrudljivost, depresijo ali tesnobo, lahko pa celo nevrološke motnje in periferne nevropatije. Rehabilitacija je odvisna od faze bolezni. Pandemija COVID-19 je močno otežila ambulantno pomoč takim bolnikom in njihovo oskrbo na domu, zato številni strokovnjaki kot možno rešitev priporočajo telerehabilitacijo. V ta namen smo marca 2020 vzpostavili prosto dostopno spletišče z navodili za terapevtske vaje v italijanskem in angleškem jeziku, namenjeno bolnikom, odpuščenim domov po hospitalizaciji zaradi koronavirusne bolezni, bolnikom v karanteni na domu zaradi COVID-19 in zdravstvenim delavcem. Spletišče spremlja obiske in oglede vsebin, vsebuje pa tudi vprašalnik o zadovoljstvu uporabnikov. Zabeležili smo 220 obiskovalcev in 623 ogledov strani, večino v prvem obdobju epidemije do konca maja 2020. Vprašalnik je izpolnilo 50 oseb in njihovi odgovori večinoma pričajo o zmanjšanju simptomov in izboljšanju zdravja po izvajanju programa ter o zadovoljstvu s ponujenimi vsebinami. Zato ocenjujemo, da je rehabilitacija na daljavo cenjena, varna in potencialno uporabna za bolnike po preboleli koronavirusni bolezni.
Keywords: COVID-19; Rehabilitation; telemonitoring; telerehabilitacija; telerehabilitation