Razumevanje podobe in pomena urbanega prostora z miselnimi zemljevidi - Čelebić, Maša (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2020)
V okviru interdisciplinarnega pristopa k učnemu načrtu smo se študenti psihologije in arhitekture Univerze v Mariboru povezali, da bi oblikovali vprašalnik za raziskovanje zaznavanja in doživljanja urbanega prostora. Ena od podkategorij izdelanega vprašalnika je bil "duh kraja", v okviru katere je naša skupina raziskovala spomin in podobo, ki tvorita %duha kraja%. Odločili smo se za uporabo miselnih zemljevidov kot tehnike razumevanja podob Maribora s perspektive in po spominu prebivalcev. V članku opisujemo koncepta podobe in spomina pri razumevanju miselnih zemljevidov z vidika različnih disciplin ter poskušamo utemeljiti, zakaj načrtovanje in grajeno okolje presegata le funkcionalnost.
Keywords: duh mesta; miselni zemljevidi; podoba in pomen