Postfordizem in nemška kakovost - Stanojević, Miroslav (Teorija in praksa, 1999)
Vpogled v osnovne značilnosti raznovrstne kakovostne proizvodnje ter v osnovne značilnosti sočasnega fordističnega proizvodnega sistema, ki je konstituiral okolje kakovostne proizvodnje, kaže, da je bila skrivnost izjemnega uspeha izrazito nefordistične raznovrstne kakovostne proizvodnje prav v njenem fordističnem okolju. Ker je bila množična fordistična proizvodnja primarno orientirana s cenovno konkurenco, je namreč za sabo puščala nepokrite lise povpraševanja po dražjih, zahtevnejših, bolj kakovostnih proizvodih. Prav tovrstne, zgodovinsko zelo specifične tržne konstelacije so omogočile konstituiranje nemškega modela raznovrstne kakovostne proizvodnje. Specializiranost za kakovost v primarno fordističnem okolju implicira določene težave nemškega sistema raznovrstne kakovostne proizvodnje v post-fordističnem okolju, v katerem novi fleksibilni proizvodni sistemi zožujejo, fragmentirajo in destabilizirajo tradicionalno nemške trge kakovostnih dobrin.
Keywords: economics; ekonomija; proizvodni sistemi; fordizem; proizvodnja; kvaliteta; politična ekonomija; postfordizem