NOVOIZ ŽITA Testenine lasagne Razvojni program tovarne testenin Pekatete je v zadnjih nekaj letih krenil iz smeri proizvodnje klasičnih testenin v smer specialnih - po sestavi in obliki. Posledica take usmeritve je bilo ponovno rojstvo proizvodoie raviol (mesnih in sirovih) in v zadnjem času tudi proizvodnja teste-nine lasagne. ' ' * Lasagne je. testenina v obliki ploščiee, velikosti približno 165x75x1 milimeter in je izde-lana po posebnem tehnološkem postopku z dveletnim rokom tra-janja. Način uporabe tovrstne te-stenine je najrazličnejši. Lahko jih pripravimo kot običajno teste-nino ali kot specialiteto imeno-vano lasagne. Način priprave: 250 gramov testenin lasagne skuhamo, prelijemo z bešamelom in nadevamo ter damo takoj v pe-čico. Pri nadevih lahko poljubno uporabljamo svojo fantazijo, saj je možna uporaba najrazličnejših se-stavin za nadeve. Za pripravo kla-sične jedi lasagne je recept na hrbtni strani zavitka teh testenin, tokrat pa vam predstavljamo re-cept za poletne lasagne. Potrebujemo: 400 gramov testenin lasagne, tri jajčevce, šest srednje velikih bučk, en kilogram olupljenega paradižnika, dva stroka česna, pe-teršilj, baziliko, nariban sir, beša-mel, olje, 30 gramov masla, 30 gramov moke, pol Iitra mleka, sol, poper. Jajčevce in bučke operen)«5 ir. narežemo na podolžne reane/Jaj-čevce položimo na desko, ki jc nagnemo nad korito ter pustimc eno uro, da se izcedi tekočjna. Nato jajčevce in bučke ocvremo v vrelem olju. V kozici segrejemo štiri žlice olja in strta stroka česna. Ko česen zarumeni, ga od-stranimo, na olje pa damo pretol-čen ali sesekljan paradižnik. Nato solimo, popopramo in odišavimc s sesekljanim peteršiljem in bazi-liko. Dušimo pol ure. Pripravimo bešamel in medtem skuhamo lasagne. Nepregornc posodo namažemo z maslom, n; dno damo plast lasagne in nanjt ocvrte jajčevce. Prelijemo z nekaj žlicami para-dižnikove omake, spet položimo lasagne, jih pokrijemo z bučkami in z nekaj žlicami paradižnikove omake. Tako nalagamo, dokler imamo surovine. Na vrhu damo bešamelovo omako, naribaai sii in kosme masla. Pečemo pol u« pri temperaturi 200 stopinj Cel-zija. Dober tek! M. P.