Probability modelling of landslide hazard - Zorn, Matija (Acta geographica Slovenica, 2007)
V reviji sta avtorja (Zorn, Komac 2004) opisala uporabo dveh determinističnih metod za ugotavljanje plazovitosti. Tokrat gresta korak naprej in na primeru flišnih Goriških brd predstavljata probabilistično metodo za ugotavljanje plazovitosti. Pri probabilističnih metodah intenzivnost in razširjenost procesov ugotavljamo s primerjavo posredno določenih pokrajinskih prvin in dejanskega stanja, medtem ko pri deterministričnih na rezultat vplivajo tudi subjektivne odločitve. Probabilistični zemljevid plazovitosti z določeno povratno dobo je bil izdelan z Dempster-Shaferjevo metodo na podlagi podatkov o 800 zemeljskih plazovih, ki so nastali ob intenzivnih padavinah jeseni 1998
Keywords: relief; topography; geomorfologija; geomorphology; zemeljski plazovi; podori; ogroženost; modeliranje; kartografija; metodologija; Slovenia; Slovenija