The first language in my head - Kavalir, Monika (ELOPE (Ljubljana), 2022)
Angleščina je danes vseprisotna, mladi pa se z njo srečujejo že med usvajanjem prvega jezika. Ker je vpliv angleščine v slovenskem prostoru relativno slabo raziskan, smo želeli pridobiti podatke o tem, kako pogosto in v katerih govornih položajih študenti v Sloveniji uporabljajo angleščino ter kakšen odnos imajo do nje v primerjavi s slovenščino. Rezultati temeljijo na odgovorih 365 študentov Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so rešili spletni vprašalnik. Rezultati kažejo, da slovenščina pri vsakdanji komunikaciji še vedno prevladuje, vendar pa je angleščina nepogrešljiva in v tem oziru že presega funkcijo le tujega jezika v tradicionalnem smislu. Mnogi anketiranci tudi čutijo, da jim je angleščina že nekakšen dodatni prvi jezik, pri čemer pomembno število poroča, da je angleščina celo njihov preferenčni intimni jezik.
Keywords: angleščina; English; foreign language; materni jezik; mother tongue; Slovene; slovenščina; sociolinguistics; sociolingvistika; tuji jezik