Ljudska zakonodajna iniciativa in civilna družba - Igličar, Albin (Pravni letopis, 2022)
Temeljna značilnost civilne družbe kot področja, ki ga določajo človekove potrebe, je v njeni avtonomnosti in pluralnosti. Ta se kaže predvsem v samostojnosti subjekta civilne družbe v primerjavi z državo. Čeprav deluje civilna družba tam, kjer ni države, se v sodobnosti razlike med civilno družbo in državo zmanjšujejo. To omogoča razmah pravnega pluralizma v globalni družbi. Ob državi se kot tvorci prava pojavljajo tudi subjekti civilne družbe. V zakonodajno dejavnost države se združenja civilne družbe neposredno vključujejo tudi z institutom ljudske zakonodajne iniciative. Iz potreb posameznikov in skupin civilne družbe nastajajo posebni in posamični interesi, vendar ljudska zakonodajna iniciativa ne bi smela prezreti splošnega oziroma javnega interesa.
Keywords: civilna družba; demokracija; javni interes; ljudska zakonodajna iniciativa; pravni pluralizem; zakonodaja; zakonodajna dejavnost; zakonodajna iniciativa