Towards an ethics of intercultural misunderstandings - Graziadei, Daniel (Primerjalna književnost, 2017)
Prispevek razvija tezo, da so literarni nesporazumi kognitivni izziv našemu pojmovanju resnic in imajo lahko kot taki osupljive učinke. To se dogaja zlasti tedaj, ko se razkrivanje nesporazuma dotakne implicitnega bralca in preusmeri njegov postopek osmišljanja. Presenečenje, izziv in preverjanje, ki sledijo, nudijo etični potencial za premislek o lastnih postopkih konstruiranja realnosti in resnice ter o predsodkih in stereotipih. Članek obravnava primere iz treh sodobnih romanov; to so Ngugi wa Thiong'o: The Wizard of the Crow (2006), Amara Lakhous: Scontro di civilta per un ascensore a piazza Vittorio (2008) in Patrick Chamoiseau: L'empreinte a Crusoé (2013). Raziskuje etični potencial literarnih nesporazumov, ki podvajajo nesporazume tako, da najprej vplivajo na like v fiktivnem svetu in nato pa na bralce v njihovih individualnih bralnih dejanjih. Na temelju izbranih primerov lahko sklepamo, da lahko literarni nesporazumi res potencialno zbudijo zbeganost in osuplost, ki terjata revizijo uveljavljenih resnic in postopkov osmišljanja, ki vodijo tako bralne kakor tudi kognitivne procese nasploh.
Keywords: literature and ethics; Ngugi wa Thiong'o, 1938-; Lakhous, Amara, 1970-; postcolonial literatures; 21st cent.; Chamoiseau, Patrick, 1953-; literatura in etika; novel; postkolonialne književnosti; cultural identity; interculturality; roman; implicit reader; 21. stol.; kulturna identiteta; cultural misunderstanding; conviviality; medkulturnost; implicitni bralec; kulturni nesporazum; sožitje