Rehabilitacija bolnika z obojestransko transfemoralno amputacijo in amputacijo prstov rok zaradi Buergerjeve bolezni - prikaz primera - Zupanc, Urška (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišče: Želeli smo prikazati celostno rehabilitacijsko obravnavo bolnika z Buergerjevo boleznijo in posledično obojestransko transfemoralno amputacijo ter amputacijo prstov obeh rok. Metode: V študiji primera smo s kliničnim pregledom, preiskavami in testiranji ugotovili zadostno zmogljivost bolnika za hojo s protezama. Izdelali smo nadkolenski protezi s silikonskima vložkoma in suspenzijo na velkro trak ter proteznima kolenoma na zaklep. Vadba hoje je potekala brez zapletov. Bolnik je imel težave na področju skrbi za samega sebe, produktivnosti in prostega časa, zato smo izdelali še različne ortotske pripomočke. Pri ocenjevanju izida rehabilitacije smo uporabili Lestvico funkcijske neodvisnosti, 6-minutni test hoje in Kanadski test za ocenjevanje izvedbe dejavnosti. Rezultati: Nadkolenski protezi si bolnik samostojno namesti in hodi ob opori na prilagojene dokomolčne bergle po ravnem terenu in po stopnicah, s protezama je zadovoljen. S pomočjo individualno izdelanega ortotskega pripomočka za držanje kladiva ali žage opravlja različna, tudi težja fizična opravila. Zaključek: Bolnika smo glede na telesne okvare uspešno in varno rehabilitirali in dosegli zastavljene cilje.
Keywords: amputacija prstov; Buergerjeva bolezen; Buerger's disease; finger amputation; rehabilitacija; Rehabilitation; transfemoral amputation; transfemoralna amputacija; vocational rehabilitation