Femoralni trikotnik - Mlakar, Boštjan (Medicinski razgledi, 1999)
V članku je topografsko in vsebinsko opisan femoralni trikotnik (trigonum femorale). Bazo trikotnika tvori ingvinalni ligament, lateralni rob krojaška mišica (m. sartorius), medialni rob dolga pritezalka (m. adductorlongus), vrh pa je mesto križanja med dolgo pritezalko in krojaško mišico. Subingvinalni prostor, razdeljen na mišično in žilno vrzel (lacuna musculorum et vasorum), je mesto prestopa žilno-živčnih struktur (n. cutaneus femoris lateralis, ramusfemoralis n. genitofemoralis, n., a., v. femoralis, mezgovnice) ter velike ledvene (m. psoas major) in črevnične mišice (m. iliacus) iz trupa v stegno.
Keywords: anatomija; Thigh; noga; Anatomy and histology; Blood supply; Innervation; Anatomy, regional; Leg; Muscle, skeletal; Femoral artery; Femoral vein