Vpliv 9-tedenske vzdržljivostne vadbe na pehotnih ovirah (vojaškem poligonu) na razvoj specialne vzdržljivosti mladih nogometašev - Železnik, Matjaž (Šport (Ljubljana), 2017)
Vadba na poligonu pehotnih ovir vpliva tako na razvoj motoričnih in funkcionalnih sposobnosti kot na razvoj osebnostnih lastnosti. Zanimalo nas je, kakšen bo učinek te vadbe na specialno vzdržljivost nogometaša v primerjavi z vadbo po bolj ustaljenih (nogometnih) načinih treniranja. Dve skupini nogometašev NK MB Tabor U16 N = 15 (eksperimentalna skupina - ES) in U17 N = 13 (kontrolna skupina - KS) sta pred in po 9-tedensko vadbo izvedli test "tek v kvadratu", ki je namenjen ugotavljanju specialne vzdržljivosti nogometaša. V devetih tednih sta obe skupini izvedli 32 podobno intenzivnih trenažnih procesov. ES je 16 od 32 v eksperiment vključenih vadbenih enot opravila na pehotnih ovirah, KS pa je vse vadbene enote opravila po standardnem nogometnem programu. ES je povprečno čas testa izboljšala za 3,3 sekunde oz. 5,1 % (p = 0,00), medtem ko je KS povprečen čas testa izboljšala le za 0,18 sekunde oz. 0,25 % ( p = 0,05). Kompleksna vadba na poligonu pehotnih ovir je lahko pomemben člen telesne/kondicijske priprave mladih nogometašev.
Keywords: army obstacle course training; football; mladi; nogomet; soccer; specialna vzdržljivost; specific endurance; sport; šport; trening; vojaški poligon; youth