Popularna kultura in regresivni populizem - Luthar, Breda (Teorija in praksa, 2021)
Družbe se tako na individualni kot na kolektivni ravni nenehno presojajo skozi lastne elite. Medijski diskurz "celebrifikacije" in vseprisotno lokalno kulturo slavnežev razumem kot pomemben legitimacijski narativ in enega od ključnih prispevkov k postsocialističnemu neoliberalnemu konsenzu. Članek se ukvarja z reprezentacijo Melanije Trump v slovenskih medijih in na podlagi empiričnega materiala analizira prepletenost diskurza slavnih oseb v komercialni popularni kulturi z regresivnim populizmom. Analiza ugotavlja, da zvezdništvo predstavlja pomembno diskurzivno prakso legitimiranja obstoječih razrednih razmerij in redistribucije javnega bogastva v postsocializmu, ki ga je kot del kulturnega repertoarja "protonacionalnega" sentimenta mogoče organizirati v podporo desničarskega populizma
Keywords: celebrifikacija; Celebrities in mass media; celebrity; class; Mass media; Melania Trump; Melanija Trump; Množični mediji; neoliberalism; neoliberalizem; online social networks; political discourse; politični diskurz; populism; populizem; postsocialism; postsocializem; regresivni populizem; regressive populism; Slavni ljudje v medijih; slavnost; spletna družbena omrežja; Trump, Melania