Novo v Saturnusu • V Satumusu verjetiui že izdelujejo pokrovčke z oznako PANO T, ki % njimi zapiramo steklene konzerve. Verjetno — smo zapisali zato. ker o iem nimamo točnib podatkov. Nemara bi kdo rekei, da smo pač sami krivi, ker se premalo zanimamo za ta najnovejši Saturnusov izdelek. Pa ni tako. Ob vcčkralnem . spraševanju so nam vsakič povedali le delček tega, kar smo želeli zvedeti. Zanimalopa bi nas mnogo več, kot so nam zaupali in kar smo lahko ra-zbrali iz njihovega propagandnega gradiva. Želeli bi npr. vedeti, kako takle pokrovček sploh nastane, ko-liko pokrovčkov letno nameravajo . narediti, katera podjetja oziroma to- varne rabijo take pokrovčke in v kakšnih stikih so z njimi pa morda še kaj. Pa smo kljub pomanjkljivim po-datkom sklenili. da napišemo, kar pač vemo. Roman Kokalj, vodja bi-roja za napredek prodaje in ekonom-ske propagande v Saturnusu, nam je povedal, da omenjeni pokrovček ni v svetu nič novega. Zato pravzaprav tudi ni njihova zamisel, narejfen pa je v glavnem iz domače pločevine. Alu-minijasta pločevina je z notranje strani premazana s posebnimi laki, v žlebu pokrova pa je tesnilna masa, ki omogoča dobro tesnjenje in prilaga-janje pokrovčka. Zato lahko ste-kleno konzervo dobro zapremo tudi tedaj, če je že bila enkrat ali večkrat odprta. Pokrovček lahko deluje »di-hajoče« ali »nedihajoče«. »Dihajo-če« se obnaša tedaj, kadar že zaprto konzervo z vsebino segrejemo ter jo na ta način ohranimo, »nedihajoče« pa deluje, kadar že pasterizirani iz-delek zapremo v kozarec. Zapiranje konzerve je ročno ali strojno. Zaradi ročnega zapiran ja je pokrovček upo- raben tudi v gospodinjstvu. Ker je dobro zaprta konzerva res kvalitetna, so.v Satumusu izdelali tudi stroj za zapiranje steklenih kon- zerv z njihovimi pokrovčki — glej sliko. Dobra lastnost stroja je, da se lahko prilagodi hitrosti polnjenja in pastirizacije.