Kontingenčna teorija strateškega poslovodnega računovodstva - Čadež, Simon (Naše gospodarstvo, 2006)
V zadnjih dveh desetletjih je bila razvita vrsta novih tehnik za obvladovanje stroškov, za potrebe planiranja, kontrole in merjenja uspešnosti ter za ovrednotenje strateških odločitev. Mnogi avtorji so te sodobne tehnike združili kar pod okrilje nove discipline, imenovane strateško poslovodno računovodstvo. Študija se ukvarja s preučevanjem vpliva sistema strateškega poslovodnega računovodstva na uspešnost podjetja, pri čemer izhaja iz kontingenčne teorije. Za empirično testiranje veljavnosti kontingenčne teorije je uporabljen sistemski pristop. To je najbolj celovit pristop, ki hkrati upošteva množico razmerij med kontingenčnimi dejavniki, računovodskim sistemom in uspešnostjo, operacionaliziran pa je bil v obliki statistične tehnike razvrščanja v skupine. Rezultati analize podatkov na vzorcu 193 velikih slovenskih podjetij kažejo, da je kontingenčna teorija veljavna. Dobro razvit računovodski sistem ni avtomatsko povezan z večjo uspešnostjo, ampak mora biti računovodski sistem usklajen tudi s kontingenčnimi dejavniki.
Keywords: management; podjetja; poslovodenje; računovodstvo; računovodske informacije; Slovenia; Slovenija