B-RIN kot orodje za povezovanje sodelovalnega učenja in kritičnega mišljenja - Rudolf, Anja (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek se osredotoča na možnost krepitve kritičnega mišljenja in sodelovalnega učenja preko praktične izvedbe aktivnosti, ki obravnava izbrano matematično temo iz sklopa orientacije ter možnost povezave s spoznavanjem algoritmov in razvijanja algoritmičnega razmišljanja. Namen prispevka je prikazati raziskavo, ki ponuja praktične usmeritve za učitelje, ki želijo v pouk vključiti metode, ki spodbujajo sodelovalno učenje in kritično mišljenje. Pri tem pa izvajajo aktivnosti, ki se navezujejo na operativne cilje in vsebine, ki jih predpisuje učni načrt osnovne šole za matematiko. Cilj prispevka je predstaviti jasen in sistematičen pregled obravnavane teme ter izpostaviti njeno pomembnost pri praktični izvedbi učnih vsebin v praksi. Raziskava temelji na evalvaciji izvedene dejavnosti v praksi. Glavna metoda raziskovanja, ki je bila uporabljena za zbiranje podatkov in analizo rezultatov, je opazovanje z udeležbo, z vključujočo refleksijo in evalvacijo učne ure. Ključne ugotovitve kažejo, da učenci preko ciljno zasnovanih nalog, ki temeljijo na sistematičnem pristopu pri poučevanju in učenju različnih konceptov, boljše razumejo in uporabljajo znanja v različnih kontekstih. Prispevek tako poudarja potrebo po povezovanju teoretičnega znanja s praktičnimi aplikacijami, kar pripomore k učinkovitejšemu učenju in razvoju analitičnega mišljenja.
Keywords: collaborative learning; critical thinking; innovative learning; inovativno učenje; interdisciplinary integration; kritično razmišljanje; orientacija; orientation; Osnovnošolsko izobraževanje; sodelovalno učenje