Risk factors for development of low back and neck pain in hospital nursing personnel - Stričević, Jadranka (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Izhodišča: Delavci v zdravstveni negi so v literaturi opredeljeni kot zelo tvegana skupina za pojav bolečin v hrbtenici. Kot največja dejavnika tveganja se izpostavljata ročno dvigovanje in premeščanje bremen. Kako posamezni dejavniki tveganja vplivajo na pojav bolečine v določenem predelu hrbtenice, vnašem primeru ledveni in vratni, predstavlja v literaturi manj raziskano področje. Metode: Izvedena je bila presečna raziskava z uporabo strukturiranih vprašalnikov in priložnostnim vzorčenjem. Preiskovanci so bili delavci v zdravstveni negi, zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (n = 575). Zbrani podatki so bili statistično analizirani. Rezultati: V prvi meri so rezultati pokazali, da ima velika večina preiskovancev pogoste težave z bolečino v ledvenem (79,0 %) in vratnem (65,9 %) predelu hrbtenice. V nadaljevanju raziskave pa nobeden izmed preučevanih socialno-demografskih dejavnikov, dejavnikov delovnega okolja in gibalne aktivnosti ni pokazal statistično pomembnega vpliva za pojav ene ali druge vrste bolečine v hrbtenici. Diskusija in zaključek: Izhajajoč iz literature, ki pripisuje bolečini v ledvenem predelu hrbtenice večji zdravstveni problem, naši rezultati za preventivo negovalnega osebja v bolnišnici okvirno priporočajo več rekreacije in športa, manj gledanja televizije in normalen indeks telesne mase. Naša raziskava je potrdila velik zdravstveni problem pri negovalnem osebju v bolnišnici zaradi bolečine v hrbtenici. Primerjava med bolečino v ledvenem in vratnem predelu hrbtenice pa ni pokazala očitnih razlik med preučevanimi dejavniki.
Keywords: bolečina; dejavniki tveganja; delovno okolje; fizična aktivnost; hrbtenica; mišično-skeletna obolenja; musculoskeletal disorders; negovalno osebje; nursing personnel; physical activity; work environment; zdravstvena nega