Čas ne teče za vse enako - Perger, Nina (Družboslovne razprave, 2021)
V prispevku obravnavamo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, ki je zaradi zajezitve epidemije covida-19 trajala od marca do maja 2020. Osredotočamo se na specifično družbeno skupino, tj. na ženske, ki so v tem obdobju živele same. V prispevku odgovarjamo na dve raziskovalni vprašanji: kako so pandemijo in z njo povezane zaščitne ukrepe doživljale različne starostne skupine žensk, ki so v času zaustavitev javnega življenja živele same, ter o kakšnih virih in strategijah spoprijema z izredno situacijo vsakdanjega življenja so poročale? Rezultati kažejo, da velja ob načrtovanju in izvajanju ukrepov posebno pozornost nameniti mladim in mlajšim odraslim, ki so zaradi posebnosti faze življenjskega obdobja izpostavljeni še posebni socialnopsihološki ranljivosti.
Keywords: affective experiences; Covid-19; doživljanje; Epidemics; Epidemije; lockdown; resources and coping strategies; solo-living women; viri in strategije spoprijema; zaustavitev javnega življenja; ženske, ki živijo same