Etnična sestava prebivalstva in medetnični odnosi v Velenju - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Velenje je značilen primer slovenskega industrijsko-rudarskega mesta z izrazito mešano narodno strukturo, ki se je oblikovala v desetletjih nagle prebivalstvene rasti predvsem na račun doseljevanja. Na delovna mesta, ki so se posebno v šestdesetih in sedemdesetih letih ustvarjala ob naglem povečevanju izkopa lignita v premogovniku ter širjenju industrijskih obratov, so prihajali prebivalci predvsem z območij nekdanje skupne države; iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije in Srbije. Narodna struktura prebivalstva se je močno popestrila. Na razpoložljiva delovna mesta v premogovništvu so sprva prihajali skoraj izključno moški. Zato je bilo že v prvi generaciji zelo veliko porok med priseljenci in domačinkami. To je omogočilo nekoliko tesnejšo navezanost na novo okolje in med seboj. Bližina in intenzivnost stikov v blokovskem naselju je med priseljenci, ki so pripadali različnim narodnim skupinam, ustvarjala nujo po sožitju. Socialni položaj delavcev se glede na narodno pripadnost ni razlikoval. Takratna socialistična oblast je industrijo in rudarstvo spodbujala kot najpomembnejši element družbenih in gospodarskih sprememb. Prav tako je imela visoko družbeno in politično veljavo ideologija medetničnega sožitja, izražena v sloganu "bratstva in enotnosti". Poleg tega so bili v dokaj enotnem socialnem položaju. Ideologija socialističnega sistema je namreč rudarstvo in bazično industrijo izrazito podpirala; prav tako pa je podpiral ideologijo medetničnega sožitja, izraženo v sloganu bratstva in enotnosti . Vendar to sožitje ni bilo brez trenj. Po osamosvojitvi Slovenije so se nasprotja med skupinami močno povečala, v glavnem zaradi etnične polarizacije v izvornih okoljih priseljencev in manj med Slovenci in pripadniki drugih etničnih skupin. A prisoten je tudi ta pojav. Do izraza prihajajo tudi nekatere kulturne razlike ter razlike, ki izhajajo iz verske pripadnosti. Prispevek prikazuje današnjo etnično strukturo prebivalstva mesta Velenje ter raven medetničnih odnosov med posameznimi etničnimi skupinami, ki smo jih ugotovili na podlagi terenske raziskave leta 2004.
Keywords: etnična struktura; medetnični odnosi; prebivalstvo; Velenje; Slovenia; Slovenija; raziskave