Validation of the Slovenian version of short sense of coherence questionnaire (SOC-13) in multiple sclerosis patients - Štern, Biljana (Zdravstveno varstvo, 2019)
Namen: Ovrednotiti psihometrične lastnosti slovenske verzije (SOC-13-SVN) kratkega vprašalnika o občutku skladnosti s 13 postavkami (SOC-13) pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS). Metode: V presečno raziskavo, ki je potekala leta 2013, je bilo vključenih 134 slovenskih bolnikov z MS. Zanesljivost kot notranjo skladnost SOC-13-SVN smo ocenili s Cronbachovim koeficientom alfa (alfa), komponentno strukturo s potrditveno faktorsko analizo (PFA) in kriterijsko veljavnost s Pearsonovim korelacijskim koeficientom (r) med celokupno vsoto postavk SOC-13-SVN in dveh vsot postavk vprašalnika o kakovosti življenja pri MS (MSQOL-54) - vsoto postavk duševnega zdravja (MHC) in vsoto postavk telesnega zdravja (PHC). Rezultati: Analiza SOC-13-SVN je pokazala, da ima instrument kot celota visoko notranjo skladnost (alfaskupni= 0,88), medtem ko je bila notranja skladnost za posamezno podlestvico nizka (alfarazumljivost = 0,79; alfaupravljivost = 0,66; alfa smiselnost = 0,69). Rezultati PFA so potrdili trikomponentno strukturo z dobrim prileganjem (RMSEA = 0,059, CFI = 0,953, SRMR = 0,065), vendar pa je bila korelacija med komponentami zelo visoka (rrazumljivost/upravljivost = 0,938; rrazumljivost/smiselnost = 0,811; rupravljivost/smiselnost = 0,930). Rezultati analize kriterijske veljavnosti so pokazali zmerno moč povezanosti med celokupno vsoto postavk SOC 13-SVN ter MHC in PHC vsotama postavk MSQOL-54 (MHC: r = 0,597, p < 0,001; PHC: r = 0,437, p < 0,001). Zaključek: Analiza nekaterih psihometričnih lastnosti je pokazala, da je SOC-13 SVN zanesljivo in veljavno orodje za uporabo pri slovenskih bolnikih z MS. Čeprav so rezultati potrdili tridimenzionalnost strukture vprašalnika, zaradi nizke zanesljivosti podlestvic in visoke korelacije med njimi priporočamo uporabo orodja kot celote.
Keywords: multipla skleroza; multiple sclerosis; občutek skladnosti; psihometrija; psychometrics; sense of coherence; Sense of coherence SOC-13; Slovenia; Slovenija; test reliability; test validity; veljavnost testa; Vprašalnik o občutku skladnosti SOC-13; zanesljivost testa