Hibridni laser z ultrakratkimi bliski za visoko natančne obdelave v industriji - Černe, Luka (visokošolska dela, 2020)
V tem doktorskem delu je predstavljen hibridni laser za visoko natančne obdelave v industriji, ki omogoča delovanje v načinu bliskov na zahtevo. Za visoko natančne obdelave potrebujemo laserski sistem z ultrakratkimi bliski, ki pa mora biti za doseganje velikih obdelovalnih hitrosti združljiv tudi s poligonskimi oz. resonančnimi skenirnimi sistemi. Zaradi uporabe v industrijskem okolju mora biti tak sistem tudi čim bolj kompakten. Težavo pri takem laserju predstavljajo predvsem nelinearni optični pojavi, ki vplivajo tako na časovno kot na spektralno obliko bliskov. Da bi zmanjšali njihov vpliv in hkrati zagotovili kompaktnost sistema, smo raziskali hibridni laser, ki temelji na kombinaciji vlakenskega in trdninskega ojačevalnika v MOPA postavitvi in uporablja t. i. CPA metodo za ojačenje ultrakratkih bliskov. Zaradi kombinacije vlakenskega in trdninskega ojačevalnika pri takem sistemu naletimo na dodatne težave pri tvorbi bliskov na zahtevo. Te smo rešili s kontrolo valovne dolžine jalovih bliskov, s katerimi nadziramo obrnjeno zasedenost oz. ojačenje pri tvorbi bliskov na zahtevo. Z uporabo omenjenih metod nam je tako v sklopu doktorske naloge uspelo raziskati hibridni laser, ki lahko deluje v načinu bliskov na zahtevo in lahko generira ultrakratke laserske bliske s časom trajanja 500 fs ter največjo energijo 300 mikroJ.
Keywords: bliski na zahtevo; Disertacije; dissertations; fiber lasers; hibridni laserji; hybrid lasers; Laserji; pulses on demand; ultrakratki bliski; ultrashort laser pulses; visoko natančne laserske obdelave; vlakenski laserji