1/2020 letnik CXXII 4 IZ ZNANOSTI IN PRAKSE 6. Oznaka serije/lot (L): L12019. 7. Datum roka uporabe, označen na maloprodajni em- balaži: 31. 12. 2021. 8. Kupci medu: 100 kg trgovina Mercator, 100 kg končni potrošnik, 100 kg zaloga. Serije pridelka označimo z veliko črko »L«. Pri malih čebe - larjih je ena serija medu navadno posamezno točenje, lahko pa je ena serija tudi eno polnjenje medu. Odločitev o tem, kako bomo označevali serijo, je prepuščena nam, pomembno pa je, da v zapisnik zapišemo, kaj serija pomeni, in da je ozna - čena enoznačno, kar pomeni, da se nanaša na točno to serijo in na nobeno drugo, tudi ne v preteklem ali prihodnjem letu. Pogosto se zgodi, da čebelar serijo označi samo z enim znakom, npr. z 1, prihodnje leto pa med prvega točenja zno- va označi z 1. Takšno označevanje serije ni ustrezno, saj ne pove nedvoumno, na kateri pridelek se ta serija v resnici nanaša (lahko se npr. nanaša na med iz leta 2018 ali iz leta 2019). Čebelarji pogosto označujemo serijo (lot) živila po dnevu točenja (L3152019), po zaporedju točenja (L119, L219) ali po roku uporabe (L31122021). Če serijo (lot) označimo po datumu uporabe, moramo paziti, da ta ni zapisan kot da- tum (npr. L31. 12. 2021), temveč kot L31122021. Od vsake serije pridelka tudi shranimo po en reprezen- tativni vzorec, saj s tem zavarujemo sami sebe. Tako bomo npr. ob morebitni pritožbi imeli v skladišču vzorec tega pri- delka, tako da ga bomo lahko uporabili kot »protivzorec« za analize. Poskrbimo, da bo ta vzorec tudi vzorec resnične serije medu. Če je to mogoče, vzorce odvzamemo na raz- ličnih mestih serije (lota) ali iz sredine skladiščne posode, torej če med polnimo v kozarce, shranimo kozarec, ki smo ga napolnili nekje na sredini svojega dela. Vsake toliko časa oddajmo vzorec medu (ali drugih čebeljih pridelkov) tudi v analizo, da se prepričamo o ustreznosti svoje prakse. Za primere napak v čebeljih pridelkih (npr., da bi se v medu znašla prisotnost kumafosa čez dovoljeno mejo) imejmo vedno pripravljen tudi načrt umika/odpoklica iz- delka, kar lahko storimo z obrazcem 8 iz Smernic dobrih higienskih navad v čebelarstvu. Če je pridelek v takem pri- meru že dosegel končnega potrošnika, potem moramo o tem obvestiti tudi svoje kupce. Če nimamo stalnih strank, potem obvestilo o umiku nalepimo npr. na vrata svoje pro- dajalne, obvezno pa moramo o tem obvestiti tudi Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Čebelarji, ki svoje primarne čebelje pridelke (med, cvetni prah, propolis, vosek) prodajate tudi na tržnici, v vrtce, šole, Vsak čebelar mora biti registriran, sledljivost pa mo- ramo zagotavljati, če čebelje pridelke dajemo v promet, tudi če jih samo podarimo. Čebelji pridelki, ki jih dajemo v promet, morajo biti varni in kakovostni. Tudi če imamo samo tri panje in vsega medu ne porabimo za svojo doma- čo porabo, moramo zagotavljati varnost, kakovost medu ter sledljivost. To pomeni, da si zapišemo datum, lokacijo točenja, količino natočenega medu in označitev serije pri- delanega medu in čebeljih pridelkov. Serija mora biti ozna- čena v zapiskih, na skladiščnih posodah te serije in na ma- loprodajni embalaži pridelka te serije, če roka uporabnosti nismo zapisali z besedami uporabno najmanj do, čemur je sledil točen datum (dan, mesec, leto). Vedeti tudi moramo, koliko pridelka posamezne serije smo že prodali in kakšna je še zaloga. Zapiske lahko vodimo na različne načine. Za evidenco lahko služijo dobavnice, računi, elektronske evi- dence, evidence v blokih ali pa jih sproti pišemo v obrazec št. 3 v Smernicah dobrih higienskih navad v čebelarstvu. Če čebeljih pridelkov ne prodamo končnim potrošnikom, mo- ramo poznati tudi kupce (npr. 300 kg L12019 Mercator …). Osnovni podatki zagotavljanja sledljivosti medu: 1. Mesto in/ali lokacije paše: Ljubljanski vrh. 2. Datum in kraj točenja: 13. 5. 2019. 3. Število čebeljih družin: 15 4. KOLIČINA medu: 300 kg. 5. VRSTA medu (mnenje čebelarja): cvetlični med. Zagotavljanje sledljivosti pogoj za dajanje čebeljih pridelkov v promet dr. Andreja Kandolf Borovšak andreja.kandolf@czs.si svetovalka JSSČ za varno hrano Med in druge čebelje pridelke, ki jih čebelarji da- jemo v promet, moramo označiti skladno z ve- ljavno zakonodajo, zagotavljati pa moramo tudi sledljivost, kar pomeni, da moramo vedeti, koli- ko čebeljih pridelkov smo pridelali in koliko ter kam smo jih prodali. Shranjevati moramo tudi račune materiala, ki smo ga kupili, npr. zdravil, embalaže, sladkorja … Podrobnejša navodila o zagotavljanju sledljivosti so zapisana v Smerni- cah dobrih higienskih navad v čebelarstvu. 1/2020 letnik CXXII 5 IZ ZNANOSTI IN PRAKSE oddajate polnilcem, v trgovine … torej prodaje čebeljih pridel - kov ne izvajate samo na mestu pridelave, morate biti vpisani v Registru živilskih obratov in morate izpolniti tudi druge obrazce iz Smernic dobrih higienskih navad v čebelarstvu glede na svojo tehnologijo čebelarjenja in katere pridelke pro - dajate. Tudi v primeru predelave čebeljih pridelkov, tudi če prodajate samo na mestu pridelave, ni zadosti, da izpolnite samo obrazec št. 3, temveč vse obrazce iz Smernic glede na svojo tehnologijo čebelarjenja in katere pridelke prodajate. Če pri popisu čebeljih družin niste izpolnili kvadratka Med in čebelje pridelke oddajam na trg, potem morate izpolniti obrazec, ki je objavljen na spletni strani: www.gov.si/zbirke/storitve/ vloga-za-registracijo-zivilskega-obrata/ (obrazec za registra- cijo obrata in spremembo podatkov) in ga poslati na območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Čebelar, ki je v Sloveniji registriran kot čebelar, ki nima dodatne registracije, kot npr. s. p. ali d. o. o., ali do - polnilne dejavnosti »prodaja s sosednjih kmetij«, lahko prodaja samo svoj med. Nakup medu od drugega čebe- larja in prodaja brez sledljivosti sta ne samo s strani za - konodaje prepovedana, temveč tudi tvegana, saj čebelar prevzema odgovornost za med »neznanega« porekla. Zavedati se moramo, da splošna javnost napako ene- ga čebelarja dojema kot napako slovenskih čebelarjev. S svojo napako naredimo madež na celotno slovensko čebelarstvo. Kakršne koli informacije s tega področja lahko dobite pri svetovalcih za varno hrano Javne svetovalne službe v čebelarstvu. PRIMER PRAVILNE NALEPKE 1 2 3 7 5 6 4 8 31. 12. 2021 3152021 Janez Kranjc Kranjska cesta 5 5555 Kranj 055/555-555 1 Ime živila OBVEZEN PODATEK 2 Neto količina OBVEZEN PODATEK 3 Rok uporabnosti lahko zapišemo tudi na spodnji način: Uporabno najmanj do konca decembra 2021 Uporabno najmanj do konca 2021 OBVEZEN PODATEK 4 Navodilo za uporabo NEOBVEZNO 5 Ime ali naziv podjetja in nosilca živilske dejavnosti OBVEZEN PODATEK 6 Država izvora OBVEZEN PODATEK 7 Serija (lot) živila (NE) OBVEZEN PODATEK Obvezen podatek, kadar rok uporabnosti ni zapisan z besedami »uporabno najmanj do«, čemur sledi točen datum 8 Prelepka OBVEZNO Obvezne informacije morajo biti označene na dobro vidnem mestu, tako da so zlahka vidne, jasno čitljive in neizbrisne. Ne smejo biti prekrite, zakrite ali ločene z drugim pisnim ali slikovnim gradivom ali zaradi gradiva manj opazne. Velikost črk, označena pod številko 6 (na zgornji sliki), mora biti vsaj 1,2 mm. Ime živila in neto količina morata biti zapisana v istem vidnem polju. NAJBOLJ POGOSTE NAPAKE NAPAČNO: Uporabno najmanj do 2010 Manjka točen datum: dan, mesec Uporabno najmanj do marec 2010 Manjka beseda konca ali točen datum: dan Uporabno do konca 2010 Manjka beseda najmanj Rok uporabnosti 2 leti Takšen način zapisa za rok uporabe ni ustrezen NAPAČNO: 450 g Število ni veliko vsaj 4 mm Vsebina: 450g Manjka presledek med številko in enoto 450 G G ne sme biti velika črka 450 gr Gr ni dovoljena oznaka 270 ml Bolj primerna enota so g ali kg kot ml Teža: 450 g Teža ni pravilen izraz NAPAČNO: Janez Kranjski Manjka točen naslov NAPAČNO: 315/2010 Manjka oznaka L l:31.12.2010 Lot naj ne bo zapisan v datumski obliki NAPAČNO: Slovenski med Izraz Slovenski med se lahko označuje samo za medove iz sistema zaščitene geografske označbe Domači med Izraz domači ni opredeljen v Pravilniku o medu, zato ga ne smemo uporabljati Naravni med Izraz naravni ni opredeljen v Pravilniku o medu, zato ga ne smemo uporabljati NAPAČNO: Cvetlični med krepi žile in srce. Medu ni dovoljeno pripisovati zdravilnih lastnosti in učinkov, ki jih nima. POMANKLJIVOST: Označeno mora biti tudi poreklo medu. Rok uporabnosti Neto količina Ime in priimek ter naslov nosilca živilske dejavnosti Serija (lot) živila Država izvora Dodatne oznake Ime izdelka Obvezne informacije morajo biti označene na dobro vidnem mestu, tako da so zlahka vidne, jasno čitljive in neizbrisne. Ne smejo biti prekrite, zakrite ali ločene z drugim pisnim ali slikovnim gradivom ali zaradi gradiva manj opazne. Velikost črk označena pod številko 6 (na sliki) mora biti velikosti vsaj 1,2 mm. Ime živila in neto količina morata biti zapisana v istem vidnem polju. Čebelarstvo 6 7 1 2 3 4 5 Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo Prosimo vas, da poročila o porabi prelepk in količini medu, označenega s prelepkami SMGO, v letu 2019 čim prej posredujete na e-naslov ines.zunic@czs.si. Število novih članov SMGO-ja novembra 2019 Število članov, ki so izstopili novembra 2019 Število vseh članov SMGO-ja novembra 2019 2 0 426 Za vključitev v kakovostno shemo »Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo« navežite stik z go. Natašo Lilek: po tel.: 040/436 519 ali 01/729 61 29 oz. na e-naslovu: natasa.lilek@czs.si. Več informacij najdete na spletni strani www.slovenskimed.si pod rubriko SMGO.