Pregled sodne prakse na področju javnih uslužbencev - Kogej Dmitrovič, Biserka (Delavci in delodajalci, 2022)
V prispevku je predstavljena sodna praksa v sporih javnih uslužbencev in sicer sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v sporu zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi povezane z ukrepi zaradi COVID-19, v kolektivnih delovnih sporih zaradi kršitve kolektivne pogodbe in izplačila solidarnostne pomoči ter sodbe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v katerih je obravnavana pravica do odmora med delovnim časom, nočni delovni čas, polni letni delovni čas in s tem povezana pravica do letnega dopusta, ocena delovne uspešnosti javnega uslužbenca in konkurenca med nadomestilom plače za čas čakanja na delo in nadomestilom plače za bolniško odsotnost.
Keywords: break; civil servant; COVID-19; COVID-19 testing; delovna uspešnost; delovni čas; delovno pravo; full annual working time; javni uslužbenci; nadomestilo za bolniški stalež; nadomestilo za čakanje na delo; night worker; nočno delo; odmor; performance; sick stock allowance; sodna praksa; solidarity assistance; solidarnostna pomoč; waiting time allowance