Micro-blog and the speech act of China's middle class - Changchang, Wu (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek proučuje pobude, procese in diskurzivne razporeditve, v katerih so se pripadniki kitajskega srednjega sloja po strahotni železniški nesreči 23. julija 2011 v blogosferi zoperstavili državnemu železniškemu sistemu in celotni kitajski politični strukturi. Analiza poudarja ključno "organsko intelektualno" vlogo novinarjev, pravnikov in javnih intelektualcev pri ustvarjanju "razredne zavesti" in subjektiviteto zaskrbljenega, protislovnega in negotovega omreženega srednjega sloja v kitajski hitro se polarizirajoči družbeni formaciji. Izstopajoča skupinska akcija kitajskega srednjega sloja je sicer bila rezultat številnih naključij, navidezno poenotenje govornih dejanj pa je zabrisalo globoke razpoke znotraj razreda. Naivno liberalistični in protidržavni slogani, značilni za mikroblogerske razprave, so končno pregnali in onemogočili kakršnokoli možnost za razpravo in spodbujanje konkretnih procesov reforme kitajskega sistema državne lastnine in demokratizacije kitajske politike.
Keywords: Kitajska; družbene razmere; politične razmere; politična elita; mass media; množični mediji; informiranje; svetovni splet; komuniciranje; communication; internet (računalniško omrežje); vplivi; javnost; javno mnenje; democracy; demokracija