Vpliv pakiranja zgorevalne zmesi na potek sinteze pri citratno nitratnem postopku - Zupan, Klementina (Materiali in tehnologije, 2000)
Lastnosti prahov, ki nastanejo pri zgorevalni sintezi v sistemih gorivo/nitrat, niso odvisne le od redukcijsko-oksidacijskega razmerja, temveč tudi od geometrije reakcijske zmesi. Te vplive smo spremljali pri izgorevanju citratno-nitratnih gelov lantanovega kromita, dopiranega s stroncijem (LSC). Ugotovili smo, da geometrija zgorevalne mešanice določa čas pri temperaturi sinteze ter s tem specifično površino nastalih produktov, vrsto kristalnih faz in stopnjo pretvorbe. Sinteza v nasuti plasti poteče za stehiometrijske mešanice v nekaj sekundah, medtem ko so sinteze v tableti potekale nekaj deset sekund. Naravo aglomeratov v produktu smo spremljali z elektronsko mikroskopijo zelenih tablet, stisnjenih pri tlaku 300 MPa. S termično analizo smo ugotavljali zreagiranost produktov sinteze.
Keywords: lantanov kromit; zgorevanje; sinteza