The expected values of Kirchhoff indices in the random polyphenyl and spiro chains - Huang, Guihua (Ars mathematica contemporanea, 2015)
Kirchoffov indeks ?$Kf(G)$? grafa ?$G$? je definiran kot vsota rezistenčnih razdalj med vsemi pari vozlišč v ?$G$?. V članku izpeljemo eksaktne formule za matematično upanje Kirchoffovih indeksov slučajnih polifenilov in spiro verig, t.j. grafov razreda nerazvejanih multispiro molekul in policikličnih aromatičnih ogljikovodikov. Najdemo tudi zvezo med pričakovanimi vrednostmi Kirchhoffovih indeksov slučajnega polifenila in njegovega slučajnega šestkotniškega ekstrakta, pa tudi med povprečnimi vrednostmi Kirchhoffovih indeksov vseh polifenilnih verig in vseh spiro verig z ?$n$? šestkotniki.
Keywords: average value; expected value; Kirchhoff index; Kirchhoffov indeks; matematično upanje (pričakovana vrednost); polifenilna veriga; polyphenyl chain; povprečna vrednost; resistance distance; rezistenčna razdalja; spiro chain; spiro veriga