Nosilnost vozišč grajenih gozdnih prometnic v Sloveniji - Robek, Robert (visokošolska dela, 2015)
Proučili smo nosilnost gozdnih prometnic, zgrajenih v Sloveniji v času od leta 2000 do 2010. Traktorske vlake so bile neutrjene, ceste pa utrjene z nosilnimi in obrabnimi plastmi, ki skupaj sestavljajo voziščno konstrukcijo. Usvojili smo gradbeniške postopke za terenske točkovne meritve nosilnosti vozišč gramoznih cest. Nosilnost vozišč smo leta 2009 na 18 prometnicah analizirali po postopku z dinamično obremenilno ploščo ZGF02 in dinamičnim deformacijskim modulom (Evd). Z dinamično ploščo smo lahko izmerili nosilnost vseh relevantnih kategorij gozdnih prometnic v Sloveniji v vseh fazah gradnje in rabe, razen v času zmrznjenega vozišča. Najnižja nosilnost je bila izmerjena spomladi na novih vlakah in to na kolesnici v nasipu (15 MN/m2), najvišja pa na starih glavnih gozdnih cestah v sušnem obdobju poleti (172 MN/m2). Nosilnost kolesnice v nasipu je značilno manjša od tiste na odkopni strani vozišča, a le na stranskih cestah na mešani podlagi. Po gradbenih merilih je ugotovljena velikost zmesi zrn obrabnih plasti ustrezna, velikost zmesi zrn nosilnih plasti pa neustrezna. Na stranskih cestah je bila povprečna nosilnost višja na karbonatni podlagi kot na mešani, kjer je povprečna nosilnost spomladi 2009 znašala 42 MN/m2, poleti 88 MN/m2 in jeseni 54 MN/m2. Na glavnih cestah je povprečna nosilnost znašala spomladi 54 MN/m2, poleti 125 MN/m2 in jeseni 78 MN/m2. Celoletne radarske meritve prometa na dveh odsekih glavnih gozdnih cest so skupno evidentirale 18.000 vozil, največ osebnih. Ugotovljena prometna obremenitev glavne gozdne ceste ˝Ravnik˝ je 88606 NOO. To je po gradbenih merilih lahka prometna obremenitev. S celoletnimi meritvami nosilnosti nismo dokazali negativnega kratkoročnega vpliva prometne obremenitve na nosilnost in prečno ravnost cest. V sušni dobi je nosilnost vlak na trdi podlagi manjša od nosilnosti stranskih cest na mešani podlagi.
Keywords: gozdne ceste; nosilnost; vozišča; voziščne konstrukcije; prometna obremenitev; vlažnost tal; Slovenia; Slovenija; disertacije