Podzemna zgradba različnih tipov vrtač v Sloveniji - Stefanovski, Sašo (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2025)
Vrtače so značilne kraške oblike, a njihova podzemna zgradba ostaja slabo poznana. Raziskava z uporabo tomografije električne upornosti (ERT) proučuje povezavo med površinsko morfologijo in podzemno zgradbo štirih tipov vrtač v Sloveniji. Opravili smo 24 ERT meritev na dvanajstih vrtačah v štirih območjih: Kras (skledaste), Kočevski Rog (vodnjakaste), Logaško-Begunjski ravnik (lijakaste) in Loški Potok (podolgovate vrtače). Za vsako vrtačo smo izmerili dva med seboj pravokotna profila. Rezultati kažejo heterogenost: po obliki podobne vrtače na istem območju imajo različno zgradbo, medtem ko so si vrtače z različnih območij lahko podobne. Pri treh vrtačah smo pod dnom zaznali navpične in subhorizontalne cone nizkih do srednjih upornosti, ki verjetno nakazujejo jamske rove, ki so zapolnjeni s sedimentom, kar kaže na različno morfogenezo analiziranih vrtač. Površinska oblika vrtače ne odraža neposredno njene podzemne zgradbe. Lokalni geološki in geomorfološki dejavniki ter morfodinamični procesi so tisti, ki najbolj vplivajo na obliko vrtač.
Keywords: geofizika; geomorfologija krasa; geophysics; karst; karst geomorphology; kras; morfogeneza; morphogenesis; sediment