Experts’ Points of View on Culturally Responsive Teaching for Remedial Education - Anuas, Salehuddin Al As (Sodobna pedagogika, 2025)
Vključevanje elementov učenčevih kultur v učno prakso naj bi izboljšalo bralno pismenost učencev z nižjimi dosežki. Ta raziskava se osredotoča na opredelitev komponent, potrebnih za razvoj kulturno odzivnih didaktičnih strategij pri dopolnilnem pouku v osnovni šoli. V raziskavi je bil uporabljen kvantitativni raziskovalni model z uporabo mehke metode Delfi. Podatki so bili zbrani prek vprašalnikov, ki jih je izpolnilo 30 različnih strokovnjakov. Rezultati analize podatkov so pokazali, da so v raziskavo vključeni strokovnjaki potrdili vse komponente, saj je konsenzualna vrednost presegla 75 %, mejna vrednost (d) je bila manjša ali enaka 0,2, vrednosti Delfi (A) pa je bila večja ali enaka 0,5. Strokovnjaki so se strinjali s potrebo po uvedbi modela kulturno odzivnega poučevanja v dopolnilni pouk, ki obsega šest osrednjih komponent in 27 elementov. Komponente modela so strokovna usposobljenost učiteljev, sodelovanje, razredni ekosistem, načrtovanje in izvajanje poučevanja, preverjanje in ocenjevanje znanja ter vključevanje socialne podpore. Raziskava predstavlja nekaj kulturno odzivnih didaktičnih strategij poučevanja za dopolnilni pouk, s katerimi lahko učitelji pomagajo učencem s nižjimi učnimi dosežki in manj razvitimi jezikovnimi zmožnostmi.
Keywords: bralna pismenost; culturally responsive teaching; dopolnilno izobraževanje; Fuzzy Delphi; kulturno odzivno poučevanje; language literacy; metoda Delfi; remedial education; teaching strategies; učne strategije