Presenting, (re)constructing and arranging medieval artefacts from non-religious and religious contexts - Roggenkamp, Antje (Poligrafi, 2024)
Vpliv digitaliziranih podob na življenje posameznika in družbe je danes že zelo izrazit. Revolucija digitalnih medijev še posebno spreminja način, kako spozna-vamo in doživljamo umetniška dela. Za razliko od drugih izobraževalnih ustanov muzeji strukturirajo odnos do preteklosti pretežno preko razpostavitve predmetov in artefaktov ter skrbijo za ohranjanje tako religiozne kot nereligiozne kulturne dediščine.S pojavom digitalnih tehnologij se samopodoba muzejev spreminja. Čeprav imajo digitalne kopije pomembno vlogo pri predstavljanju srednjeveških artefak-tov, še vedno ni skoraj nobenih kriterijev, ki bi urejali njihovo uporabo v muze-jih. Raziskavo zato začenjamo s praktično naravnano reinterpretacijo klasičnega eseja Walterja Benjamina »Umetniško delo v času svoje tehnične reprodukcije«. Benjaminov esej poudarja avro izvirne umetnine, ki s tehnično reprodukcijo bledi. V praktično naravnani reinterpretaciji lahko Benjaminovo avro obravnavamo z različnih vidikov: kot prakse opisovanja, ogledovanja in primerjanja. V poglobl-jenem ponovnem branju njegovega eseja v tej perspektivi jemljemo te prakse kot izhodišče za razvijanje dodatnih kriterijev, ki vključujejo načine predstavljanja, (re)konstrukcije in postavitve. Uveljavljanje teh praks in kriterijev tako odpira nove vidike ne le doživljanja umetniških del ter njihovih mehanskih reprodukcij, temveč tudi digitalnih kopij.Z dvema študijama primerov bomo preverili, ali in v kolikšni meri kriteriji, izpeljani iz nove razlage Benjaminovega eseja, ustrezajo večji dostopnosti artefak-tov preko digitalnih kopij. Izbrani umetnini izvirata iz obdobja, ki mu Benjamin pripisuje najbolj zgoščeno avro ? srednjega veka. To sta tapiserija iz Bayeuxa in oltar iz Halderna.
Keywords: (religious) materiality; (religious) work of art; (religiozna materialnost); (religiozna) umetniška dela; Bayeux tapestry; digital copy; digitalna kopija; Halderner altar; izvirni artefakti; mechanical produced copy; mehanska kopija; oltar iz Halderna; original artefacts; practice-theoretical approach; praktično-teoretični pristop; tapiserija iz Bayeuxa