Some aspects of agreement with numeral phrases in Polish - Witkoś, Jacek (Linguistica (Ljubljana), 2016)
Namen članka je kratko analizirati vzorce ujemanja v zgradbah s kvantificiranim osebkom in pridevniškim predikatom/deležnikom v poljščini ter predlagati razlago, ki temelji na nanoskladenjskem pristopu k naravi sklona, tj. na podlagi deljene sklonske zveze (Caha 2009, 2010). V analizi se ukvarjamo s problematičnimi vidiki kvantifikacijskega rodilnika, tj. z izvorom rodilnika na samostalniškem dopolnilu v strukturalnih kontekstih ter s poljubnostjo ujemanja v sklonu med pridevniškim predikatom/ deležnikom in števnikom (...) ali samostalnikom kvantificiranega osebka. Bistveni del naše teorije temelji na artikulirani sklonski zvezi znotraj funkcijskega niza razširjene samostalniške projekcije in njeni vlogi pri skladenjski derivaciji sklona v duhu nanoskladenjskega pristopa.
Keywords: acord (linguistique); adjectif; deležnik; numéral; osebek; participe; poljščina; polonais; povedek; prédicat; pridevnik; skladnja; sujet; syntax; syntaxe; števnik; ujemanje (jezikoslovje)