Metamorfne kamnine v globokih vrtinah pri Mariboru - Trajanova, Mirka (Geologija, 2002)
Šest vrtin za raziskave in kaptažo termalne vode je pri Mariboru poleg terciarnih kalstitov presekalo okoli 1000 m metamorfnih kamnin. Njihovo zaporedje je značilno za Pohorje in za vzhodno Kobansko. Na območju vrtin izstopata dve tektonski coni: zgornja, med 510 in 550 m na stiku med Štalenskogorsko in Filitno formacijo ter globlja približno med 460 in 590 m, ki nakazuje reverzni prelomni stik Filitne s Kobansko formacijo. Coni pripadata drugi in tretji krovni enoti akrecijskega klina, ki so nastale pri koliziji Evropske in Afriške plošče. V slovenskem delu Vzhodnih Alp so dokazane štiri Alpske krovne enote.
Keywords: metamorfne kamnine; petrografija; Pohorje; termalne vode