What can be learnt from the effectiveness of Slovenia's anti-crisis state aid measures during the Great Recession - Burger, Anže (Teorija in praksa, 2020)
Cilj članka je oceniti vpliv slovenskih protikriznih ukrepov v obliki državnih pomoči v obdobju 2009%2015 in uporabiti ugotovitve za oblikovanje ex-ante kvalitativne ocene serije fiskalnih ukrepov za blažitev gospodarskih posledic epidemije nove koronavirusne bolezni v prvih šestih mesecih od izbruha pandemije. Ugotavljamo, da so državne pomoči za raziskave in razvoj, zaposlovanje in usposabljanje uspele povečati rast prihodkov od prodaje in zaposlenost v obdobju petih let po dodelitvi pomoči. Po drugi strani pa specializirani protikrizni ukrepi in pomoči za reševanje in prestrukturiranje pri prejemnikih niso izboljšali kazalcev poslovanja. Preliminarna ocena fiskalnih ukrepov, sprejetih v Sloveniji v prvih šestih mesecih krize zaradi covida-19, nakazuje, da je obseg paketa pomoči neprimerno večji od spodbud v minuli recesiji ter da je bila večina sredstev alocirana v obliki nepovratnih sredstev in v pretežni meri namenjena posameznikom. Glede na ugotovljeno nadpovprečno učinkovitost nepovratnih sredstev iz empirične analize velike recesije in glede na izsledke pregleda literature o fiskalnih multiplikatorjih lahko pričakujemo, da bodo protikoronski ukrepi na kratek rok uspešno omilili ekonomske posledice pandemije virusa covid-19
Keywords: Covid-19; Crises; državne pomoči; Economic policy; Ekonomska politika; ekonomski ukrepi; Epidemics; Epidemije; Krize; protikoronski ukrepi; protikrizni ukrepi; rast podjetij; učinki protikriznih ukrepov