Neolithisation in southwest Asia - the path to modernity - Watkins, Trevor (Documenta Praehistorica, 2006)
Razpravljamo o dveh vprašanjih, za kateri se je izkazalo, da sta povezani. Prvo je zastavil Robert Braidwood pred več kot petdesetimi leti in se ukvarja s tem, zakaj je bilo poljedelstvo sprejeto v jugozahodni Aziji v zgodnjem neolitiku in ne prej. Drugo pa se nanaša na nasprotujoče se procesualne in post-procesualne pristope v neolitiku. V članku skušam modelirati proces, ki je deloval v času epi-paleolitika in zgodnjega neolitika. Pokažem, kako je trend v smeri sedentizma in shranjevanja hrane sovpadal s pojavom čisto simbolnih, kognitivnih in kulturnih zmožnosti. Prvo je nasitilo več ust in je pripeljalo do sprejema kmetijskih praks, ki so pospešile proizvodnjo hrane. Drugo pa je oblikovalo takrat mogočo in željeno simbolno strukturo velikih, sobivajočih in stalno naseljenih skupnosti. Širitev kmetovanja lahko tako razumemo kot ekspanzijo kompleksnega načina življenja, ki je vključevalo življenje velikih skupnosti druge ob drugi, bogato kulturno okolje in nadzor vasi in polj ter pašnikov, ki so jih obkrožali.
Keywords: jugovzhodna Azija; archaeology; arheologija; neolitik; poljedeljstvo; poselitev; kulturna zgodovina