Two-dimensional unconfined seepage flow toward a highway cut slope - Zerihun, Yebegaeshet T. (Acta hydrotechnica, 2023)
Z numeričnim modelom višjega reda je bil raziskan gravitacijski tok pri prosti gladini v bližini meje prostega odtoka, kot je na primer vkop avtoceste. Za razliko od Dupuit–Forchheimerjeve enačbe, ki se uporablja predvsem za hidravlični tok, predlagani model upošteva vplive vertikalne komponente toka za celovito obravnavo problema ravninskega toka vode pri prosti gladini. Enačbe modela toka so bile numerično rešene s pomočjo diferenčne sheme. Natančnost rešitve je bila preverjena ob upoštevanju dvodimenzionalnega toka in s strogimi matematičnimi pristopi. Za naklone vkopa, ki je položnejši od 70o, so razlike v višini vode na precejnem robu med rešitvami tega modela in prejšnjimi pristopi skoraj zanemarljive. Primerjava rezultatov je prav tako pokazala na znatne vplive naklona vkopa na višino vode na precejnem robu in odtok. Poleg tega je natančnost modelne napovedi za potek gladine podzemne vode in porazdelitev hidravličnih višin na različnih navpičnih odsekih veliko boljša od prejšnje metode, ki vodonosnik trapezne oblike upošteva kot ekvivalentni pravokotni vodonosnik. Zadovoljivo rešitev je možno pripisati modelnemu korekcijskemu faktorju višjega reda za učinke ukrivljenosti gladine podzemne vode in strmega pobočja.
Keywords: artificial cut; gladina podzemne vode; nehidrostatsko precejanje; non-hydrostatic groundwater flow; odtok; phreatic surface; precejanje pri prosti gladini; seepage discharge; seepage-face height; unconfined seepage flow; višina vode na precejnem robu; vkop