Libri prohibiti - Svoljšak, Sonja (2019)
Posamezniki in skupnosti, ki so s pisano besedo posredovali svoja spoznanja in ugotovitve, nazore, ideje in vizije drugim, so se v vseh obdobjih srečevali s silami, ki so želele nadzirati, usmerjati in omejevati pretok znanja in idej z zahtevami po preoblikovanju besedil, zaplembami in sežiganjem knjig, v najskrajnejših primerih pa tudi z obsodbami, izgoni in usmrtitvami avtorjev. Toda tako kot se je Zemlja še vedno vrtela okoli Sonca, so tudi bralci kljub obstoju različnih strogih cenzurnih politik in seznamov prepovedane literature vedno našli poti do knjig. V zbirki so predstavljena izbrana dela iz Narodne in univerzitetne knjižnice, ki so bila nekdaj uvrščena na papeški indeks prepovedanih knjig ali na različne druge, predvsem cesarske cenzurne sezname. Na ogled so bila na razstavi z naslovom In vendar so jih brali – prepovedane knjige v zgodnjem novem veku, ki sta jo v okviru raziskovalnega projekta Prepovedane knjige na Slovenskem v zgodnjem novem veku leta 2018 pripravila ZRC SAZU in NUK.
V zbirki so predstavljena izbrana dela iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, ki so bila v preteklosti označena za versko, moralno ali politično sporna ter uvrščena na papeški indeks prepovedanih knjig ali na različne druge, predvsem cesarske cenzurne sezname. Na ogled so bila na razstavi z naslovom In vendar so jih brali – prepovedane knjige v zgodnjem novem veku, ki sta jo v okviru raziskovalnega projekta Prepovedane knjige na Slovenskem v zgodnjem novem veku leta 2018 pripravila ZRC SAZU in NUK.Virtualna razstava je na voljo na: https://www.dlib.si/razstave/libri-prohibiti/