Baron Jurij Vega - Katja Rapuš (2014)
Zbirka je digitalni spomenik baronu Juriju Vegi (1754-1802), ki je s svojimi teorijami in izumi večkrat pomembno vplival na tok svetovne zgodovine. Rojen je bil na revnem slovenskem podeželju (Zagorica pri Dolskem), postal pa je svetovljan in znanstvenik. Odlikoval se je predvsem v matematičnih vedah, a se je udejstvoval tudi na področju fizike, astronomije in balistike. V Sloveniji je širše poznan po l. 1783 izdanem logaritmovniku, ki poleg drugih vsebin prinaša predvsem Vegove izboljšave za računanje logaritmov. Logaritemske tablice so ostale v uporabi dve stoletji. Temeljna dela, ki so objavljena v zbirki, so rezultat digitalizacije v okviru CRP projekta DIZZIS – Razvoj digitalne zbirke znanstveno-raziskovalnih in strokovnih publikacij (2006-2008). Za nekaj novejših znanstvenih prispevkov, ki so tudi vključena vanjo, pa gre zahvala zlasti strokovnjakom Inštituta za matematiko in fiziko v Ljubljani, Agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in NUK. Njegova življenjska pot in vojaška kariera sta predstavljeni v dokumentarnem filmu Parabole življenja Jurija Vege, ki ga najdete v zbirki.
Pričujoča zbirka pomeni digitalni spomenik vsestranskemu slovenskemu znanstveniku baronu Juriju Vegi (1754-1802), ki je s svojimi teorijami in izumi večkrat pomembno vplival na tok svetovne zgodovine. Dejstvo, da je izšel iz revnih slovenskih hribov (Sv. Križ pri Zagorici), ga ni oviralo, da ne bi postal svetovljan in znanstvenik. Kot znanstvenik se je odlikoval predvsem v matematiki in matematičnih vedah, a se je udejstvoval tudi na drugih področjih, kot so fizika, astronomija in balistika. Njegova življenjska pot in vojaška kariera sta lepo predstavljeni v dokumentarnem filmu Parabole življenja Jurija Vege, ki ga najdete v zbirki, o njegovi nadarjenosti pa priča tudi opus, ki je nastajal kar 18 let njegovega življenja. V Sloveniji je širše poznan predvsem po l. 1783 izdanem logaritmovniku z naslovom Logarithmische, trigonometrische, und andere zum Gebrauche der Mathematik eingerichtete Tafeln und Formeln, ki poleg drugih vsebin prinaša predvsem Vegove izboljšave za računanje logaritmov. Temeljna dela, ki so objavljena v zbirki, so rezultat digitalizacije v okviru CRP projekta DIZZIS – Razvoj digitalne zbirke znanstveno-raziskovalnih in strokovnih publikacij (2006-2008). Za nekaj novejših znanstvenih prispevkov, ki so tudi vključena vanjo, pa gre zahvala zlasti strokovnjakom Inštituta za matematiko in fiziko v Ljubljani, Agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in NUK.Vstopite z nami v svet znanosti!