Legendarne slovenske kuharice (1899)
Prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku je napisal pesnik Valentin Vodnik 1799. V 19. stoletju je doživela še nekaj izdaj. V njej je okoli 350 receptov, a le malo slovenskih narodnih jedi. Sprva je šlo pri sestavljanju kuharskih knjig za slovenske gospodinje predvsem za prepisovanje in prevajanje iz nemških knjig, torej meščanske kuhinje, v kateri prevladujeta dunajska in graška kuhinja z vplivi beneške ter z novejšimi francoskimi postopki. To so kuharske knjige za Slovence v slovenskem jeziku in ne kuharske knjige slovenskih jedi. Minka Govekar je z Dobro kuharico 1903 uvedla novo in predvsem slovensko kuharsko izrazje. Verjetno ni slovenskega gospodinjstva, kjer ne bi bilo vsaj ene kuharske knjige, pravo bogastvo tovrstne literature pa se skriva tudi v Digitalni knjižnici Slovenije. V branje in uporabo ponujamo nekaj najbolj znanih in skozi več desetletij (celo stoletij) uporabljanih kuharskih knjig, od Vodnikovih Kuharskih bukev, slovitih kuharic Felicite Kalinšek in Marije Remec, pa vse do drobne Kuharske knjižice, ki je izšla leta 1948 v begunskem taborišču v Špitalu.
Verjetno ni slovenskega gospodinjstva, kjer ne bi bilo vsaj ene kuharske knjige, pravo bogastvo tovrstne literature pa se skriva tudi v Digitalni knjižnici Slovenije. V branje in uporabo ponujamo nekaj najbolj znanih in skozi več desetjetij (celo stoletij) uporabljanih kuharskih knjig, od Vodnikovih Kuharskih bukev iz leta 1799, slovitih kuharic Felicite Kalinšek in Marije Remec, pa vse do drobne Kuharske knjižice, ki je izšla leta 1948 v begunskem taborišču v Špitalu. Nanizali smo jih v zbirko Legendarne slovenske kuharice.