Razvoj molekularne baze podatkov za smreko in možnost razlikovanja treh provenienc na podlagi molekularnih markerjev - Westergren, Marjana (Gozdarski vestnik, 2005)
Predstavljen je začetek razvoja molekularnih baz podatkov na primeru smreke s pomočjo STS in EST molekularnih markerjev. Analizirali smo 3 provenience smreke (Leskov grm, Hrušica, Konačnik). Markerji so se izkazali kot potencialno primerni za razlikovanje provenienčnih območij vendar bi bilo potrebno z molekularnimi analizami raziskati večje število vzorcev, da bi lahko potrdili obstoječo razmejitev provenienčnih območij na osnovi ekoloških kriterijev. Za boljšo moč razlikovanja med posameznimi proveniencami in identifikacijo posameznikov ter učinkovito kontrolo nad pridobivanjem gozdnegareprodukcijskega materiala bo potrebna nadgradnja baze z bolj polimorfnimi markerji.
Keywords: baze podatkov; genetika; Picea abies L.; reprodukcijski material; smreka