73SlovenSki čebelar 2/2016 letnik CXviii OBVESTILA ČZS Čebelarji, ki bi v okviru samokontrole žele- li preveriti, ali njihov med vsebuje ostanke timo- la, kumafosa in metabolitov amitraza, ali njegovo kakovost, lahko to storijo tudi v okviru »Uredbe za čebelarstvo«. Še vedno namreč poteka ukrep Kontrola medu, ki ga tako kot lani izvaja Kmetijski inštitut Slovenije. Analize so za čebelarje brezplačne. Do brezplačnih analiz je upravičen čebelar, ki v okvi- ru samokontrole odda vzorec medu v analizo in ki je najpozneje dan pred oddajo vzorcev v analizo vpisan v register čebelnjakov. Čebelar lahko odda v analizo sa- mo en vzorec medu, in to do zapolnitve prostih zmoglji- vosti. Pri tem se odloči za enega izmed dveh paketov analiz pri medu. Prednost pri analizah medu imajo če- belarji, ki so vključeni v sheme kakovosti. V okviru inter- ne kontrole medu je čebelarju v programskem obdobju 2014–2016 analiza medu financirana samo enkrat. Za način oddaje vzorcev medu se pozani- majte na Kmetijskem inštitutu Slovenije (ga. Ve- ronika Kmecl, 01/280 51 64, veronika.kmecl@ kis.si). Obrazci in dodatne informacije so obja- vljene na naši spletni strani pod robriko Varna hrana. Priporočamo tudi, da od vsake serije medu shranite po en reprezentativni vzorec, saj boste s tem zavarovali sami sebe. Tako bomo npr. ob mo- rebitni pritožbi imeli v skladišču vzorec medu, ki ga bomo lahko uporabili kot »protivzorec« za analize. Poskrbimo, da bo ta vzorec tudi vzorec resnične se- rije medu. Če je to mogoče, vzorce odvzamemo na različnih mestih serije (lota) ali pa iz sredine skladišč- ne posode. Torej, če med polnimo v kozarce, shra- nimo kozarec, ki smo ga napolnili nekje na sredini našega dela. Mag. Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka JSSČ V Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici bomo v torek, 1. marca 2016, ob 16. uri, organizirali seminar o davčnih blagajnah in raču- novodstvu za društva. Izobraževanje je namenjeno vsem čebelarskim društvom, predvsem njihovim bla- gajnikom. Prosimo vas, da se na seminar prijavite do 19. februarja 2016, in sicer ge. Barbari Dimc (bar- bara.dimc@czs.si, 041/370 409). Seminarja pa ne bo, če se nanj do roka ne bo prijavilo več kot deset udeležencev. Tajništvo ČZS Analize medu Seminar o davčnih blagajnah in računovodstvu za društva Podatki o gibanju tehtnic od 21. 11. 2015 do 20. 1. 2016 Opazovalna postaja G ib an je te ht ni ce ± k g O p is d o - g aj an ja Bela krajina, Poljanska gora –2,3 poraba hrane Bistriško Pohorje –2,4 poraba hrane Bled –1,4 poraba hrane Braslovče –3,4 poraba hrane Brežice –2,1 poraba hrane Dolenjske Toplice –3,1 poraba hrane Goričko, Dankovci –1,9 poraba hrane Goriško, Šempeter –3,4 poraba hrane Gorjanci, Kostanjevica na Krki –2,0 poraba hrane Ilirska Bistrica –1,9 poraba hrane Kanalsko, Tolminsko –2,4 poraba hrane Kočevski rog –2,9 poraba hrane Koper, Dekani –2,2 poraba hrane Kostrivnica, Lahomno –2,4 poraba hrane Kranjska Gora –2,7 poraba hrane Krim-Kurešček –1,8 poraba hrane Krško, Sevniško –2,3 poraba hrane Laško, Malič –1,5 poraba hrane Lendava –2,0 poraba hrane Ljutomer –2,4 poraba hrane Logaška planota, Menišija –2,4 poraba hrane Loška dolina, Kozarišče –1,9 poraba hrane Lovrenško Pohorje –2,1 poraba hrane Metlika –2,2 poraba hrane Podčetrtek –2,4 poraba hrane Ptuj, Haloze –1,9 poraba hrane Ribniško Pohorje –2,3 poraba hrane Slovenska Bistrica, Oplotnica –1,9 poraba hrane Slovenske gorice, Lenart –2,7 poraba hrane Stojna –2,4 poraba hrane Travna gora –2,4 poraba hrane Vransko, Prebold –1,9 poraba hrane Vrhnika, Borovnica –2,1 poraba hrane Žužemberk –1,7 poraba hrane